3M använder kakor på denna webbplats Närmare information om kakor och användningen av dem finns i vår integritetspolicy. Du kan när som helst ändra inställningar för kakor genom att klicka på Preferenser för kakor nere på denna sida.

Genom att klicka på ”Godkänn och fortsätt” intygar du att du samtycker till användningen av kakor på din dator

Godkänn och fortsätt

Gå till huvudmenyn Gå till sidnavigeringen Gå till huvudinnehåll All 3M.com Site Map
Bra att veta

Slip

Lösningar för bästa slipresultat

Tips

Fullgott skydd under slipning

Slipning av trä ger ett fint damm, som kommer in i luftvägarna. De trädgårdsmöbler som är gjord av lövträd såsom ek, bok eller teak, där är dammet särskilt skadligt. För alla slipprojekt - även utomhus - är det viktigt att skydda med andningsskydd. 3M andningsskydd erbjuder ett optimalt skydd. Utandningsventil ger hög komfort även vid långvarig användning.

  • För allmän slipning rekommenderas andningsskydd med skyddsnivå FFP2 (t.ex. 3M 9322C).
  • För slipning av trä, fint damm, krävs andningsskydd med skyddsnivå FFP3 (t.ex. 3M 9332C).
  • För gas och ångor krävs andningsskydd med aktivt kolfilter (t.ex. 3M 4255).

Frågor

Vilken kornstorlek ska jag använda?

För att uppnå bästa resultat är valet av rätt kornstorlek mycket viktigt. Slipning sker ofta i flera steg med olika kornstorlekar. Generellt man börjar med ett grovt och minskar kornstorleken med varje steg.

Tabellen ger en ledning om vilka kronstorlekar du använder för grov-och finslipning. Värdena är endast rekommendationer. Prova dig fram för bästa resultat.

Materialgrovslipingfinsliping
Mattslipning av målade ytorP180P400
ReparationsmålningP120P240
FärgborttagningP40P80
Mjuk träytaP60P240
Hård träytaP60P180
FanérP240P320
AluminiumP80P240
StålP60 P240
RostborttagningP40P120
Rostfritt stålP120P240

Ordlista

Slipmedel
Vi skiljer mellan naturliga och konstgjorda slipkorn. Naturliga slipkorn kommer vanligen av Emery, granit, flinta och kvarts. Sandpapperet är belagt med dessa material, som är lämplig för användning med mjuka material som trä och plast. För slipning av metall eller sten är naturliga korn - utom riktig diamant - för mjuk. För dessa material produceras syntetiska korn. De är gjorda av korund, kiselkarbid, diamant eller kubisk bornitrid.
Korn
Slipmedel sorteras efter kornstorlek. Vi skiljer mellan grov, medium, fin och superfin kornstorlek. The European Association of Abrasive Manufacturers (FEPA) har normerade kornstorlekar. Talet som klassifiserar grovheten är resultatet av antalet öppningar/tum i en sil. Slipning med kornstorlek 150 kommer bara att passera genom en sil med 150 öppningar/tum. Ju högre siffra desto finare korn. FEPA skiljer mellan flexibla slipmedel på ark eller rullar samt fasta slipmedel på ark. Flexibla slipmedel har prefix "P" (t.ex. P120), fast slipmedel prefix "F" (t.ex. F180). Dessa prefix gäller endast för korn tillverkade av korund eller kiselkarbid. Slipning gjord med diamant, är bokstaven "D" prefix på kornnummer, bornitrid (CBN) bokstaven "B" används. Viktigt: För slipark och sliprullar det högre numret används för finare korn, men för diamantslipskivor är det tvärtom.
Kornstorlek
Slippapper eller flexibla slipmedel finns i följande korn:
  • Grov: P60, P80
  • Medium: P100, P120, P150, P180, P220, P240¨, P280
  • Fin: P320, P360, P400
Korund
Den kemiska delen av korund är aluminiumoxid (AI2O3). Det kommer från mineralet bauxit och tas fram i en elektrotermisk smältprocess. Produktens egenskaper är hög hårdhet och seghet. Hårdheten är lägre än för kiselkarbid. Korund är särskilt lämpligt för maskinslipning.
Kiselkarbid
Kiselkarbid (SiC) framställs genom upphettning av en blandning av kvartssand och koks i elektriska ugnar till en temperatur på 2500°C. Kiselkarbid är hårt och sprött, och används för skärning av metalliska och icke-metalliska material med låg draghållfasthet. T.ex. gråjärn, brons, aluminium, mässing, glas samt organisk, keramik och mineraliska ämnen.