3M använder kakor på denna webbplats Närmare information om kakor och användningen av dem finns i vår integritetspolicy. Du kan när som helst ändra inställningar för kakor genom att klicka på Preferenser för kakor nere på denna sida.

Genom att klicka på ”Godkänn och fortsätt” intygar du att du samtycker till användningen av kakor på din dator

Godkänn och fortsätt

Gå till huvudmenyn Gå till sidnavigeringen Gå till huvudinnehåll All 3M.com Site Map

Kostnadsöverväganden vid entrémattor

16/08/2007

Tillbaka till: Startsidan

En av de största anledningarna till att inredning försämras i hotell och restauranger är att smuts och fukt transporteras in till din anläggning via skor. Massiva 85% smuts och fukt kommer in i en byggnad på detta sättet, vilket motsvarar ungefär 0,58 g per person under en torr dag. Multiplicera detta upp till 10 gånger under våta förhållanden. Utan tillräckliga mattor, kan 42% av golvets finish tas bort inom de första sex fot av en entré, då bara 1.500 personer har gått in.

Förutom det uppenbara slitage detta har på byggnadens första vånings finish, ökar smuts och fukt risken för halkolyckor och följdkostnads- ersättning samt resulterar i eskalerande rengöringsräkningar. Även på textila golvbeläggningar, är 95% av utséendeproblemen orsakade av smuts.

Entrémattsystem är inte bara de mest effektiva sätten att ta bort smuts innan det kommer in i byggnader, men en väl specificerad typ av entrématta kommer också att utföra en rad olika mervärdesfunktioner som resulterar i livslånga kostnadsfördelar. I synnerhet kommer den valda entrémattan att uppfylla specificerade kriterier, såsom byggnadens placering, nivå och typ av trafik genom att det lokala vädret, att minska riskerna för att kunder ramlar och slinter, rättstvister och även lägre krav på rengöring med minskade kostnader pga livslängden.

Brett urval av mattalternativ

Entrémattan består normalt av två "zoner" - ett skrapmattesystem och en sekundär zon av fuktupptagningsmatta. Skrapsystemet tar bort, gömmer och behåller smuts, förhindrar fuktspårning och sköter samtidigt om utseendet vid entrén. Den sekundära zonen tar bort fukt och finare smuts samt döljer detta för att förhindra smutsen in till byggnaden.

Skrapmattsystem måste också vara enkelt att underhålla, och det vanliga valet står mellan naturfibrer, klippt luggfibrer och skrapningssystem. Naturliga fibrer såsom - kokosmattor har halvöppen enkelborst. Klippt luggfiber består av tätt packade vertikala luggborst medan skrapningssystemet består av öppen struktur med kontinuerliga öglor eller skrapningstoppar.

I den sekundära zonen kan man välja mellan tre typer av material; Nylon - med dess utmärkta motståndskraft mot slitage, krossning och fläckar. Ull mixar - som behåller sitt utseende bättre men erbjuder begränsad slitstyrka eller polypropen - som är billigare men ger begränsat utrymme för styling, har lägre lugg-återvinning och lockar ofta fet smuts.

Att välja den mest kostnadseffektiva mattan

De besparingar som kan göras från endast städningskostnaderna bör vara en viktig faktor i valet av entrématta som kommer att stoppa smuts och fukts intrång. Tänk bara på det faktum, att använda underspecifierad eller sämre entrématta. Det kan kosta upp till 6000 kronor att bara ta bort 1 kg spårad smuts. Som ett exempel: en byggnad med vardaglig trafik från steg från 1.000 personer kunde samla in upp till 5,8 kg av smuts varje dag, skulle kostnaden för att avlägsna denna smuts kunna vara 30 000 kronor.

En annan viktig faktor som påverkar urvalsprocessen är tidigt utbyte. Förutom att orsaka en ökning av kostnader för rengöring, sämre eller underspecificerade mattor kommer de sannolikt att behöva bytas ut tidigare än mer effektiva mattor, vilket bör räknas in i mattans livslängds kostnad. Hållbarhet hos mattor påverkas av styrkan i fibrer som förankrar luggens djup - mer menas här med bättre. Dessutom är den allmänna konstruktionen av mattan en viktig faktor. Till exempel när dubbelfibrig öglelugg, som till skillnad mot den traditionella mattan med klippt lugg, är mer effektiv att kanalisera smuts och fukt.

När vi pratar om entrémattors konstruktion, är välkända varumärken inte alltid det bästa valet. En av de mest kända produkter på marknaden har en konstruktion baserad på gummi med "tofsar" som utfyllnad. Denna speciella produkt är känd i branschen för att räcka lång tid. Tyvärr, på grund av sin natur, slits den väldigt snabbt och medan produkten, som är på plats håller den länge samt det faktum att den är av gummi, innebär att den inte absorberar vatten alls.

En entrémattas upptagningsförmåga av smuts och vatten är viktig när det gäller att undvika de nya problem som finns med många traditionella luggmattor. Om smutsen sitter på toppen av mattorna ännu en regning dag, är spårningsproblemet en viktig fråga med nedbrytning av golv pga promenader i grus. Kostnaderna för detta förfall, tillsammans med kostnaderna för ytterligare rengöring för att ta bort grus, måste beaktas.

Hyr eller köp?

Svaret på att hyra eller köpa är enkel matematik. En typisk hyrmatta av populär storlek på cirka 0,9 x 1,5 meter, kommer sannolikt att kosta användaren ca 33 kronor per matta/vecka. Som jämförelse skulle 3M's Aqua 8500 entrématta kosta ca 1200 kronor för en liknande storlek av matta och detta skulle vara användbart i ungefär fem år, vilket motsvarar en besparing efter det första året.

Optimera prestanda

En sista punkt är att mattor endast kommer att fungera så bra som den bibehålls. En enkel rengöring, baserad på normal rengöring med periodisk djuprengöring, kommer att säkerställa optimal prestanda.

 

Tillbaka till: Startsidan